Terug naar overzicht

Koerier Lisa van Spyder Koeriers in Barneveld-Voorthuizen over Code 95

Trots op koerier Lisa: weer op de vrachtwagen!

Een gediplomeerd vrachtwagenchauffeur is nooit klaar met leren: iedere 5 jaar 35 uur nascholing is verplicht om met de vrachtwagen de weg op te mogen. Onder de naam Code 95 worden zeer uiteenlopende cursussen en trainingen aangeboden, zowel theorie als praktijk.

Ook Lisa Houweling (28), sinds najaar 2020 koerier bij Spyder in Barneveld-Voorthuizen, heeft 35 uur training gevolgd. “Normaal gesproken kun je de 35 uur nascholing spreiden over 5 jaar. Bij mij ging dat alleen niet op, omdat mijn Code 95 was verlopen. Ik had namelijk een uitstapje gemaakt naar de interieurwereld, maar wilde toch graag weer de weg op. Ik heb daarom onlangs alle 35 uur binnen een korte periode gevolgd, om nu eindelijk weer op de vrachtwagen te mogen”, vertelt de enthousiaste koerier.

Code 95 voor vrachtwagenchauffeurs Spyder Koeriers

Welke cursussen Lisa heeft gevolgd om Code 95 weer te halen? “Het is verplicht om iedere 5 jaar 4 theorieonderdelen en 1 praktijkonderdeel te kiezen. Mijn praktijktraining was een rijvaardigheidstraining, met onder meer een behendigheidsparcours en een slipcursus. Dat vond ik vooraf best spannend, na 5 jaar niet op de vrachtwagen! Voor de training heb ik op een stil industrieterrein geoefend met rijden op de vrachtwagen, samen met mijn vriend, die ook vrachtwagenchauffeur is. Het voelde meteen goed, weer achter het stuur in die grote cabine. Mijn zelfvertrouwen kwam al snel terug. En tijdens de training, in Lelystad, ging het super.” De theorieonderdelen die Lisa heeft gevolgd, zijn Verkeerseducatie, BHV, Leefstijl en de training Digitale tachograaf. “In deze laatste leer je onder meer de tachograaf bedienen, die in elke vrachtwagen aanwezig moet zijn om rij- en rusttijden bij te houden.”

Koerier met ambitie

Of de koerier nu achterover gaat leunen? “Haha, nee, zeker niet! Met een aantal collega’s ga ik dit jaar de training Lading zekeren volgen. Vanuit Barneveld-Voorthuizen vervoeren we namelijk zeer uiteenlopende zendingen. Soms zijn materialen op pallets gestapeld, maar vervoer van grote losse machineonderdelen komt ook veel voor. Daarvoor is deze training zeker van toegevoegde waarde.” Maar voor nu kan Lisa eerst gaan genieten van het feit dat ze, behalve op de bussen, ook op de vrachtwagen van Spyder Koeriers mag rijden. “Als íets een machtig gevoel geeft, is dát het!”

Hulp nodig van uw koerier?

Wilt u direct een koerier inzetten? Koeriersdienst Spyder Koeriers en Transport verzorgt regulier transport en ad-hoc-transport voor al uw zendingen. U vertelt ons wát u wilt verzenden, wij bieden u binnen 20 minuten de meest efficiënte oplossing.